Rotterdam,
01
november
2016
|
07:00
Europe/Amsterdam

Vastned Q3 2016 Trading update

Vastned verhoogt aandeel premium city high street shops naar 73%

HOOFDPUNTEN:
- AANDEEL PREMIUM CITY HIGH STREET SHOPS STIJGT NAAR 73%
- BEZETTINGSGRAAD PREMIUM CITY HIGH STREET SHOPS BLIJFT HOOG OP 99,1%
- BEZETTINGSGRAAD TOTALE PORTEFEUILLE STIJGT LICHT NAAR 96,9%
- ACQUISITIES VAN PREMIUM CITY HIGH STREET SHOPS IN DE EERSTE NEGEN MAANDEN BEDRAGEN €42 MILJOEN
- STRATEGISCHE DESINVESTERINGEN IN DE EERSTE NEGEN MAANDEN BEDRAGEN €81 MILJOEN
- DE GEREALISEERDE HUURSTIJGING VAN 19,5% OP AFGESLOTEN HUURCONTRACTEN VOOR PREMIUM  CITY HIGH STREET SHOPS MINIMALISEERT DE GEMIDDELDE HUURDALING VOOR DE TOTALE  PORTEFEUILLE NAAR 0,6%
- VERWACHTING DIRECT RESULTAAT 2016 AAN DE BOVENKANT VAN EERDER AFGEGEVEN      BANDBREEDTE VAN €2,30 - €2,40 PER AANDEEL

Klik op de pdf rechts voor het volledige persbericht.

Vastned, de beursgenoteerde Europese winkelvastgoedonderneming met focus op ‘venues for premium shopping’, zet belangrijke stappen in de uitvoering van haar premiumcity-highstreetstrategie met acquisities in Parijs, Amsterdam en Utrecht en strategische desinvesteringen in een groot aantal plaatsen in Nederland. Verder verwacht Vastned dat het direct resultaat 2016 aan de bovenkant van de eerder afgegeven prognose van €2,30 - €2,40 per aandeel uitkomt.

 

Taco de Groot, CEO Vastned
In de eerste negen maanden hebben we in totaal voor € 9 miljoen, 88 huurcontracten afgesloten. Zo sloten we onder andere huurcontracten met Repeat Cashmere, Zadig & Voltaire, Adidas Originals, Cruyff Classics en Birkenstock. Door de gemiddelde huurstijging van 19,5%, die we voor de premium city high street shops realiseerden werd de daling voor de gehele portefeuille nagenoeg geheel weggewerkt. De verhuringen van onze premium city high street shops in Frankrijk droegen hier zeker aan bij, met een gemiddelde huurstijging van maar liefst 39%.

Naast verhuringen, blijft de rotatie in de portefeuille onze aandacht houden. De afgelopen jaren vond het overgrote deel van de desinvesteringen van niet-strategisch vastgoed plaats in Spanje, België en Frankrijk. In Frankrijk, onze op één na grootste subportefeuille, is het aandeel premium city high street shops nu 90% en dat zien we terug in de robuuste resultaten die deze portefeuille behaalt.

De liquiditeit in de investeringsmarkt voor secundair vastgoed bleef in Nederland wat achter in vergelijking met de andere landen, maar daar zien we sindskort enige verandering in komen en dat maakt desinvesteringen mogelijk. Dit jaar hebben we tot nu toe in totaal ruim €81 miljoen nietstrategisch vastgoed verkocht, waarvan zo'n €69 miljoen in Nederland. Zo verkochten we ons deelbezit van winkelcentra Overvecht in Utrecht en Boven ’t IJ in Amsterdam-Noord en een groot aantal kleinere winkels in plaatsen als Gouda, Harlingen en Enschede. Samen met de acquisities van circa €42 miljoen in populaire winkelstraten van Parijs, Amsterdam en Utrecht hebben wij hierdoor weer belangrijke stappen in de verdere rotatie van de portefeuille gezet.

Ook qua organisatie hebben we een aantal veranderingen doorgevoerd. Eerder dit jaar kondigden we de invoering van eigen bestuur bij Vastned Retail Belgium aan. Dit is inmiddels doorgevoerd en daar plukken we nu al de vruchten van. Het Belgische team is als onderdeel van het eigen management verhuisd naar een andere locatie in Antwerpen en er zijn een aantal nieuwe collega’s gestart. Voor de verhuizing van ons kantoor in Nederland worden op dit moment de laatste zaken geregeld en vanaf 14 november zijn wij operationeel in ons kantoor aan De Boelelaan 7 in Amsterdam.
Taco de Groot, CEO Vastned

Over Vastned

Vastned is een Europese beursgenoteerde (Euronext Amsterdam) winkelvastgoedonderneming met focus op 'venues for premium shopping'. Vastned investeert in geselecteerde steden in Europa en Istanbul, met een duidelijke focus op het beste winkelvastgoed in de populairste winkelstraten in grotere steden. Huurders van Vastned zijn sterke en toonaangevende internationale en nationale retailmerken. De vastgoedportefeuille heeft een omvang van ongeveer €1,6 miljard.